Сръбска фирма е заявила готовност да изгради 200 декара оранжерии в община Кубрат

Те ще бъдат създадени и ще работят по израелска технология

Мащабна инвестиция за 20 милиона лева очакват в община Кубрат. Сръбска фирма е заявила готовност да изгради 200 декара оранжерии и да засади още 200 декара земя с трайни насаждения в региона. Проектът предвижда създаване на смесено дружество с общината, в което месната власт ще участва с апортиране на земя, обясни кметът на Кубрат Ремзи Халилов. Оранжериите ще бъдат създадени и ще работят по израелска технология, пише standartnews.com.

Семената ще пристигат у нас след инспекция на министерство на земеделието в Тел Авив, а готовата продукция ще бъде подложена на мониторинг от израелските власти. Това се прави, защото продуктите, произведени в Кубрат, ще носят знака на израелския стандарт "Kosher".

Продуктите, излезли от оранжериите и нивите в района, ще бъдат изцяло органични. Инвеститорите се надяват да намерят добър пазар за стоките, ориентирани за износ. Последните години търсенето на биопродукти в ЕС се увеличава и перспективите пред новосъздаденото предприятие са добри, счита градоначалникът Халилов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.