1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Русенско

Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Русенско

Резултатите ще се обобщят до седмица и ще се изпратят до ИАОС

От днес от 15 януари експертите на РИОСВ-Русе заедно с екипите на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС), Българското дружество за защита на птиците, СНЦ „Зелени Балкани” за среднозимното преброяване на водолюбивите птици.

Наблюдението се организира за 36-ти път от Wetland International и се провежда в цяла Западна Палеарктика (Европа, Близкия Изток и Северна Африка). Преброяването е официално приета методика за мониторинг в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.

За територията на РИОСВ-Русе са определени участъците по река Дунав „гр. Свищов - гр. Русе” от село Кривина до с. Пиргово; „гр. Русе - гр. Тутракан”; „гр. Тутракан - гр. Силистра” и „Комплекс Сребърна”. Във всеки от тези маршрути са определени точки за наблюдение, но  приоритетни зони  ще са защитените местности „Калимок-Бръшлен”, „Остров Пожарево”, „Гарвански блата”, „Малък Преславец” и поддържан резерват  „Сребърна”.

Обект на Среднозимното преброяване са всички видове птици, за които влажните зони са основно местообитание – източник на храна, място за почивка и/или отглеждане на потомство. Към тях се включват изцяло разредите гъскоподобни, гмуркачоподобни, гмурецоподобни, пеликаноподобни, бурeвестникоподобни, дъждосвирцоподобни, семействата жеравови и дърдавцови.

Резултатите ще се обобщят до седмица и ще се изпратят до ИАОС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.