1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Срещу климатичните промени с по-строги стандарти за горивата

Срещу климатичните промени с по-строги стандарти за горивата

Емисиите въглероден диоксид ще намалеят с повече от 30 процента за времето на действие на програмата в САЩ

Американският президент Барак Обама предлага по-строги стандарти за ефективност на автомобилните горива, информира агенция Ройтерс. Автомобилните производители ще трябва да правят по-екологични автомобили, е съобщил за агенцията официален източник от правителството, пожелал анонимност. Целта на администрацията е да озапти изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата.

С приемането на новата програма, влияещите на климата емисии въглероден диоксид ще намалеят с повече от 30 процента за времето й на действие. Всички световни лидери в автомобило строенето, включително и почти изпадналият в банкрут General Motors, както и най-големият автопроизводител Toyota Motor подкрепят плана на Обама.

Преди време автомобилните компании се противопоставиха на идеята за затягане на стандартите за горивата, след като още администрацията на Джордж Буш - младши предприе първите стъпки в тази посока. Тогава много леки коли, повечето от които произведени извън границите на САЩ, не успяха да отговорят на изискванията и не бяха продадени.

За да подпомогне автомобилната индустрия, Конгресът обмисля да приеме схема за подпомагане на потребителите, които искат да заменят стария си и неекологичен автомобил за нов, с 4 500 долара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.