Срещу мръсния въздух в Благоевград слагат филтри на комините

По данни от РИОСВ чистотата на въздуха рязко се подобрява след края на зимния сезон

В Благоевград ще се борят със замърсения въздух с филтри на комините. Предвижда се всички блокове в града да бъдат снабдени с новите съоръжения и така да се намали осезаемо концентрацията на прахови частици в атмосферата над града, пише dnes.bg.

Печките на твърдо гориво са основният замърсител на въздуха. Според справките на общината над 80% от праховите частици идват именно от комините. Въпреки лошите екологични показатели на печките, те продължават да са сред най-предпочитаните средства за отопление. Затова и хората няма нищо против да видят филтри на комините си.

Според Регионалната инспекцията по околната среда и водите въздухът в Благоевград в момента е сред най-замърсените в страната. Превишенията са вследствие на емисиите от битово отопление, изгарянето на твърди горива, автомобилния транспорт, и всичко това в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия, съобщава Bulgaria ON AIR.

По данни от РИОСВ чистотата на въздуха рязко се подобрява след края на зимния сезон. Кога комините ще бъдат снабдени с филтри все още не е ясно, тъй като вървят процедури по реализирането на оперативната програма.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.