1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Срещу снимките на "Непобедимите" в Деветашката пещера се обявиха еколози

Срещу снимките на "Непобедимите" в Деветашката пещера се обявиха еколози

Плевенската екоинспекция е съгласувала снимките по време на зимния сън на прилепите

"Непобедимите" не са над закона", сигнализираха от организацията "Зелени Балкани".

"Реката е преградена с чували, камионите с агрегатите и светлините на екипа са разположени в полутъмната и тъмната част на пещерата, където зимуват около 60 000 прилепа", разказа Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите.

Еколозите припомнят, че снимките са съгласувани в регионалната дирекция по околна среда, както и че са получили уверение от „Бояна-филм”, че няма да се провеждат действия, които да застрашат прилепите в пещерата.

Деветашката пещера е едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа

Според Антония Хубанчева има голяма опасност цялата колония сериозно да пострада, поради „шумовото и светлинно замърсяване". "Преди години при минимално обезпокояване, по време на зимен сън, хиляди прилепи се удавили в реката", разказа Хубанчева.

От медийния екип на "Ню Бояна" казаха: "Имаме разрешение от Министерството на околната среда и водите да снимаме. Екипът ще направи кадрите по-другата седмица. Всичко върви по план"!

Прилепите са световно защитени, а Деветашката пещера е част от мрежата "Натура 2000". Въпреки това Плевенската екоинспекция е съгласувала снимките по време на зимния сън на летящите бозайници, а и не е изпратила експерти, които да следят да не се безпокоят прилепите, възмущават се еколозите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.