1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира нова интернет страница на международния проект LIFE+

Стартира нова интернет страница на международния проект LIFE+

Партньор е Българското дружество за защита на птиците

Нова интернет страница на международния проект LIFE+ „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” е активна на български език. Партньор по проекта е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Освен, че съдържа интересна и изчерпателна информация за биологията на ловния сокол, целите и дейностите по проекта, както и новините от четирите страни в неговия обхват, сайтът предлага и една изключителна атракция – излъчване на живо на картина от уебкамера, монтирана в една от изкуствените гнездилки в Унгария.

„Виждайки успеха на нашите унгарски колеги, които чрез премахване на заплахите и подпомагане на гнезденето успяха за сравнително кратко време да увеличат популацията на ловния сокол в страната си от 30 до над 200 двойки, вярваме, че и нашите усилия за завръщането на този емблематичен степен властелин в българските равнини скоро ще дадат резултат”, посочват от БДЗП.

Проектът цели да подпомогне дългогодишните усилия за стабилизиране на основните европейски популации на ловния сокол (Falco cherrug), който е световно застрашен вид, включен в Приложение I на Директивата за птиците и определен като приоритетен вид за проекти, финансирани по програма Life+ Nature.

Цялата европейска популация на вида възлиза на около 450 гнездящи двойки. В момента Унгария и Словакия поддържат около 47% от общата европейска популация. Благодарение на финансовото подпомагане от ЕС тази популация бе стабилизирана и отбеляза увеличаване, докато останалата част на европейската и световната популация като цяло все още намалява.

Проектът ще се фокусира върху осигуряване на гнездови местообитания чрез опазване и създаване на подходящи за размножаване територии, както и създаване на условия за заселване на ловен сокол в потенциални нови гнездови територии чрез поставяне на сигурни откъм ограбване изкуствени гнездилки.

В резултат на това условията за опазване на ловния сокол в проектния район ще бъдат значително подобрени. Очаква се през 2014 г.  популацията на вида да достигне 5 двойки в Североизточна България, 200 двойки в Унгария, 10 двойки в Румъния и най-малко 35 двойки в Словакия. До 2020 г. популацията на ловния сокол в Североизточна България трябва да нарасне до 7 двойки, в Унгария – 210 двойки, в Румъния – 15 двойки и в Словакия – 40 двойки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.