1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира разработването на национален FSC стандарт за горска сертификация

Стартира разработването на национален FSC стандарт за горска сертификация

Дейността по изготвянето се подпомага и координира от WWF

През август 2014 г. регистрацията на процедурата по разработване на национален FSC стандарт за България бе официално одобрена от директора на отдел „Политика и стандарти” към Съвета по стопанисване на горите (Forest Stewardship Council - FSC). През април 2014 г. WWF България стана член на FSC и инициира разработването на национален FSC стандарт за страната ни.

Разработването на национален FSC стандарт е важна крачка, защото е необходимо общите международни стандарти да бъдат адаптирани към местната специфика. Националните стандарти са от много голямо значение за по-ефективното и адекватно сертифициране на горски територии в България, както и за успешните одити на вече сертифицираните гори.

Дейността на групата, отговорна за изготвяне на национален FSC стандарт, се подпомага и е координирана от WWF. В нея участват експерти от социалния, икономическия и природозащитния сектор. Съгласно процедурите на FSC, заинтересованите страни ще бъдат периодично консултирани и ще могат да изпращат своите коментари и предложения към работната група. Според предварителното планиране се очаква националният стандарт да бъде разработен и депозиран за одобрение от Съвета по стопанисване на горите към юни 2016 г.

Лицата и организациите, които все още не са успели да се регистрират в Консултативния форум, могат да заявят своята заинтересованост към процеса като се свържат с екипа на Отдел „Гори” на WWF.

FSC е международен стандарт за отговорно стопанисване на световните гори. До момента на планетата има около 185 милиона хектара сертифицирани гори и около 28 000 сертифицирани компании по веригата за търговия с горски продукти. Около 18% от българските гори също вече са сертифицирани, което гарантира по-високо качество на управлението на горите в страната ни. На българския пазар също вече има продукти с логото на FSC. Това дава възможност на потребителите да избират и пазаруват продукти, при чието производство е била опазена както околната среда, така и правата на местните хора и горските работници.

Повече за работата нa WWF България по FSC прочетете ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.