1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира реконструкцията на канализационната мрежа в Перник

Стартира реконструкцията на канализационната мрежа в Перник

Със средства по ОПОС ще се модернизират водоснабдителните мрежи на агломерации Перник и Радомир

Започна реконструкцията на канализационна мрежа на гр. Перник. Дейността се извършва в рамките на проекта за изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ - Перник. Проектът е на обща стойност 100 млн. лв. Над 75,5 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, осигурена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

В резултат на инвестициите във водоснабдителните мрежи на агломерации Перник и Радомир загубите на вода ще намалеят общо с 2 775 914 м3 и ще се осигури непрекъснатост на водоподаването. Предвидена е рехабилитация на близо 22 км съществуваща и изграждане на над 3 км нова водопроводна мрежа. По проекта ще бъдат изградени нови 28 км канализационна мрежа, а 8 км ще бъдат реконструирани.

С успешното изпълнение на дейностите допълнително 8000 жители от агломерации Перник и Радомир ще се присъединят към канализационната мрежа и ще получават по-високо качество на ВиК услугите. Нивото на свързаност към канализационната система на жителите от двете агломерации ще достигне почти 100%.

Проектът предвижда реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води „Батановци“ в Перник. Към услугата „пречистване на отпадъчни води“ ще се присъединят нови 17 876 човека от Перник и Радомир. Инвестициите по проекта ще подкрепят мерките за намаляване на риска от замърсяване на водни басейни и подземни води чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.