1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира уебсайта „Зелени градове за устойчива Европа“

Стартира уебсайта „Зелени градове за устойчива Европа“

Уебсайтът служи за централна точка на пресичане на всички дейности

Проектът „Зелени градове за устойчива Европа“ стартира днес уебсайта www.thegreencity.eu. Това е информационната платформа на професионалистите относно зеленината и зелената инфраструктура като решения за борба с неблагоприятните ефекти от изменението на климата.

Озеленяване на публичните пространства

Урбанизацията и климатични промени търсят нови решения за създаване на добра среда на на обитаване в градовете. Озеленените обществени пространства имат положителен ефект върху биоразнообразието, климата, благоденствието на хората и качеството на въздуха. Те осигуряват на градовете възможността да станат по-добри места за живеене и работа. Платформата „Зелени градове за устойчива Европа“ предлага знания, които се основават на научни изследвания и иновативни идеи, които да стимулират озеленяването на публичните пространства. Платформата е разделена на темите: здраве, климат, икономика, биоразнообразие и социално сближаване.
Европейска подкрепа

За да се стимулира озеленяването и ползването на растенията в заобикалящата ни градска среда, Европейският съюз субсидира проекта „Зелени градове за устойчива Европа“. Чрез финансирането се развива цялостна промоционална кампания. Кампанията се състои от дейности по връзки с обществеността, публикации в социалните медии, реклама и събития, чрез които ще се разпространи посланието за важността на зеленината в града до възможно най-много професионалисти. Фокусът на кампанията „Зелени градове за устойчива Европа“ е създаване на работни взаимоотношения в сферата на зелената инфраструктура между правителството и политиците, зелената бизнес общност, образованието и научните институции, застрахователните компании, здравните заведения, ландшафтни архитекти и архитекти. Уебсайтът служи за централна точка на пресичане на всички дейности.

Инициативата

Зелени градове за устойчива Европа е инициатива на Европейската асоциация на декоративни разсадници заедно с 7 браншови организации от Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция и Холандия.

Леон Смет (Anthos, Кралската търговска асоциация за декоративни растения и луковици, Холандия), лектор в конференцията, председател на Промоционалната работната група на ENA, сподели: „Когато наблюдаваме развитието на градовете и климатичните промени усещам необходимостта от положителна промяна в градовете. Зеленият град предлага решенията, които водят до по-добър живот на хората в градовете. Обединяването на силите в Европа чрез обща кампания на Европейската асоциация на декоративните разсадници ни позволява да достигнем до голямо количество заинтересовани страни относно важността на растенията: дърветата, храстите и цветята в градска среда. Има все повече научна литература, която доказва, че зеленината допринася положителни за климата, благосъстоянието и качеството на въздуха. Кампанията Зеленият град ще доведе това послание из цяла Европа.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.