1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Статутът на зоологическата градина в София да бъде променен на музей

Статутът на зоологическата градина в София да бъде променен на музей

Това предлага зам.-кметът по културата Тодор Чобанов

Статутът на зоологическата градина в София да бъде променен на музей. Това предлага зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, който е внесъл доклад за гласуване от общинския съвет, който ще проведе редовното си заседание в четвъртък.

В момента зоопаркът съществува под остарялата форма - общинско мероприятие. Това не позволява зооградината да кандидатства за финансиране по европейските програми, както и да осъществява определени сделки, сред които продажбата и размяната на животни с други паркове, отбелязва "Дневник".

"Понастоящем Зоологическата градина - София, осъществява музейна дейност на природни образци, но без статут и самостоятелна правосубектност на културен институт. Съгласно Закона за културното наследство музеят е културна и научна организация, която издирва, изучава, опазва и представя културни и природни ценности и образци с познавателна, образователна и естетическа цел", пише в доклада си Чобанов.

Зооградината е създадена през 1888 г. по нареждане на цар Фердинанд. В момента там има 1130 екземпляра от 264 вида животни - бозайници, птици, влечуги и риби. От тях 155 вида са защитени и са изброени в Червената книга на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.