1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативна слънчева енергия

Стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативна слънчева енергия

В политиката си за насърчаване на инвестициите в "зелена" енергия държавата ще прилага нови правила

Включването на произведения от домакинствата ток от фотоволтаични панели към електроразпределителната мрежа да може да става по облекчен начин, например чрез въвеждане на уведомителен режим до съответните институции. Това предложение се обсъжда на експертно ниво и вероятно ще бъде включено преди второто четене на Закона за енергетиката, приет от депутатите на първо четене преди дни, информира investor.bg.

Целта е да се стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативната слънчева енергия, без това да им носи допълнителни административни тежести, съобщи през журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Експертите са проучили германския модел, при който жителите ползват услугите на лицензирани фирми, които включват към мрежата произведения от соларните панели ток. В България няма подобни специализирани фирми, затова ще приложим по-облекчен режим чрез използване на специализирани фирми, които да извършват свързването. Необходимо е само хората да уведомят общината, че ползват алтернативен ток, като използват услугите на съответната фирма, поясни Добрев.

В политиката си за насърчаване на инвестициите в "зелена" енергия държавата ще прилага нови правила, които да облекчат чуждите и българските инвестиции, без това да наруши капацитета на енергийната система на страната.

Това обяви зам.-министър Добрев пред участици във форум за новите възможности за използване на "зелената" енергия в България, организиран от Института за икономическа политика. В дебата участваха и дипломати от редица европейски държави като Дания и Белгия, където използването на алтернативната енергия от вятър, слънце и вода е приоритет от десетилетия.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.