1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативна слънчева енергия

Стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативна слънчева енергия

В политиката си за насърчаване на инвестициите в "зелена" енергия държавата ще прилага нови правила

Включването на произведения от домакинствата ток от фотоволтаични панели към електроразпределителната мрежа да може да става по облекчен начин, например чрез въвеждане на уведомителен режим до съответните институции. Това предложение се обсъжда на експертно ниво и вероятно ще бъде включено преди второто четене на Закона за енергетиката, приет от депутатите на първо четене преди дни, информира investor.bg.

Целта е да се стимулират гражданите да намалят разходите си за ток, като използват алтернативната слънчева енергия, без това да им носи допълнителни административни тежести, съобщи през журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Експертите са проучили германския модел, при който жителите ползват услугите на лицензирани фирми, които включват към мрежата произведения от соларните панели ток. В България няма подобни специализирани фирми, затова ще приложим по-облекчен режим чрез използване на специализирани фирми, които да извършват свързването. Необходимо е само хората да уведомят общината, че ползват алтернативен ток, като използват услугите на съответната фирма, поясни Добрев.

В политиката си за насърчаване на инвестициите в "зелена" енергия държавата ще прилага нови правила, които да облекчат чуждите и българските инвестиции, без това да наруши капацитета на енергийната система на страната.

Това обяви зам.-министър Добрев пред участици във форум за новите възможности за използване на "зелената" енергия в България, организиран от Института за икономическа политика. В дебата участваха и дипломати от редица европейски държави като Дания и Белгия, където използването на алтернативната енергия от вятър, слънце и вода е приоритет от десетилетия.

„Дания си е поставили амбициозната задача през 2050 г. цялата използвана енергия в страната да бъде от алтернативни източници на енергия, като конвенционалните горива бъдат изцяло отхвърлени, заяви датският посланик в България Коре Янсон. Според него е важно да се постигне енергийна независимост на страната, а чрез прилагането на модерни технологии е възможно да се постигне и намаление на цената на енергията от слънце, вятър и вода.

Янсон подчерта, че България има голям потенциал да развива зелена енергия. „Страната ви разполага с изключително подготвени инженерни кадри, които могат да прилагат европейските технологии. Европейските фондове също са алтерантива за инвестициите в алтернативна енергия“, подчерта Янсон. Той добави, че в скоро време Дания ще инициира законодателни промени в ЕС, които да въведат гъвкав режим за използване на "зелената" енергия.

Енергийната система на България разполага с капацитет от 2300-2400 мегавата енергия, които могат да се произвеждат от възобновяеми енергийни източници, припомни зам.- министър Делян Добрев.

Работещите в момента мощности са за 700 мегавата, в процес на изграждане са нови обекти за 1 200 мегавата електроенергия. С одобрени предварителни договори са проекти за още 3 хиляди мегавата, които обаче ще бъдат включени към енергийната система на страната през следващите десет години, когато държавата успее да осигури мощности за тяхното включване.

На въпрос на бизнеса дали ще бъдат оповестени имената на фирмите, чиито проекти имат предварителни договори, Добрев обясни, че списъкът с тези фирми и датата на депозираните от тях документи ще бъдат оповестени от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, за да няма съмнения при включването на енергийните мощности в системата. Добрев декларира, че ще се спази справедливият подход „пръв дошъл, пръв взел“ при одобрението на проектите, като към мрежата се включват първоначално заявените мощности. 

Проблемът дойде от ограничения капацитет на енергопреносната мрежа, която не може да поеме значително по-скъпата енергия от ВЕИ. Неслучайно ангажиментът на България е до 2020 г. енергията от ВЕИ в енергийния микс да бъде 16%, което ще бъде реализирано далеч преди тази дата, поясни зам.- министър Добрев. Той изрази надежда с развитието на технологиите за производство на алтернативен ток в следващите години неговата цена да намалее.

Добрев поясни, че държавата ще контролира инвестициите и в биомаса, за да не се получи пренасищане с подобни проекти, както се случи със соларните паркове, чията енергия сега не може да бъде изкупена. Законът за ВЕИ дава възможност енергията от биомаса да се изкупува, тъй като досега бизнесът не се е възползвал и не е изграждал съоръжения, работещи с биомаса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.