1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столична община иска регионалното депо в Ловеч да приеме още 50 хил. тона боклук

Столична община иска регионалното депо в Ловеч да приеме още 50 хил. тона боклук

На новото сметище, което обслужва общините Ловеч, Летница и Угърчин, вече бяха депонирани 40 хил. тона столични бали

Столична община иска регионалното депо за неопасни отпадъци в Ловеч да приеме още 50 хил. тона боклук, съобщиха от пресцентъра на общината в люляковия град. Както е известно, на новото сметище, което обслужва общините Ловеч, Летница и Угърчин, вече бяха депонирани 40 хил. тона столични бали.

Кметовете на трите общини да проведат среща с кмета на София, Йорданка Фандъкова и министъра на околната среда и водите - около това се обединиха на общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Ловеч градоначалниците Минчо Казанджиев и кметовете на Летница и Угърчин - Красимир Джонев и Валентин Вълчев. Регионалното сдружение има правото само да вземе решение дали отпадъците да бъдат депонирани тук, но в крайна сметка ще се произнесат общинските съвети в трите града след преценяване капацитета на действащата в момента клетка на депото и след разговорите в София, на които ще се обсъдят условията и цената за депониране на столичните отпадъци.

Приетите вече 40 хил. тона софийски отпадъци не са се отразили на обема на депото, няма отражение и върху екологичната обстановка, обяви на събранието изпълнителният директор на оператора на депото „Еко - Ловеч" АД - Ловеч, Антоанела Дончева. Това потвърди пред колегите си и кметът на Ловеч, цитиран от Дарик радио.

Казанджиев, Джонев и Вълчев изразиха принципното си съгласие за приемане на новите 50 хил. тона, но възложиха на оператора на депото да представи пред регионалното сдружение геодезическо заснемане, за да се установи точното количество депонирани отпадъци до момента и да се изчисли остатъчният капацитет на клетката.

Първата клетка на депото може да поеме 400 хил. тона. От май до декември м.г. от трите общини там са постъпили 12 хил. тона.

Кметовете коментираха на общото събрание още преразпределението на средствата, акумулирани вследствие на разликата между договорената цена за тон депониран отпадък между община Ловеч и Столична община и разходите на оператора „Еко - Ловеч" АД.

Тази разлика за приетите вече 40 хил. тона е в размер на 140 800 лв. - 3,52 лв. на тон. Тримата градоначалници решиха с част от акумулираните средства да се финансира изготвянето на инвестиционни проекти за сепарираща и компостираща инсталации в размер общо на 91 450 лв. Пак с пари от тази разлика ще бъдат компенсирани транспортните разходи за превоз на отпадъците до депото в Ловеч на общините Летница и Угърчин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.