1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столична община сепарира на 100% отпадъците

Столична община сепарира на 100% отпадъците

През последните две години наполовина са намалели количествата средства за депониране

София е по-близо до решение на проблема с боклука. До три години в местността "Садината" до гара Яна ще бъде изграден завод за боклук. Проектът е на стойност 200 милиона лева. Кметът Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за завода. С проекта ще бъде постигната и енергийна ефективност. Очаква се сметките за парно в София да намалеят с близо 10%, предаде bTV радио.

„Това е проект за изграждане на инсталация в "Топлофикация София", в която ще бъде оползотворявано горивото от завода за отпадъци. Това на практика ще означава намаляване на цената за газ и парно. Така че ще има конкретни ефекти за гражданите”, коментира Фандъкова.

Тя уточни, че Столична община сепарира на 100% отпадъците, с което успява да намали през последните две години наполовина количествата средства за депониране. Градоначалникът допълни, че решението за одобрение на втората фаза за третиране на битовите отпадъци включва и следващия проект, който е изграждането на инсталацията към “Топлофикация” – София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.