1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стойността на екоенергията е с минимално значение за цената на тока

Стойността на екоенергията е с минимално значение за цената на тока

6,5 процента от възобновяемата енергия се произвежда от големите ВЕЦ-ове

Цената на зелената енергия има минимално значение при определяне на крайните цени на тока, обявиха от асоциацията на производителите на екологична енергия. Така те коментираха позицията на Държавната комисиия за енергийно и водно регулиране, според която поскъпването на тока от 1 юли може да бъде най-много 5 на сто, като една трата от него ще се дължи именно на по-високата цена на зелената енерия. Според асоциацията реалното повишение в цената на тока заради екоенергията ще бъде едва 0,04 стотинки на фона на исканото от фирмите на енергото поскъпване с около 2 стотинки на киловат час. Стоян Тенчев, президент на Асоциация „Екоенергия”, коментира пред Дарик, че в обшата цена на тока се включва нищожна част от субсидираната от държавата енергия, произвеждана от вятър и от слънце.

„Процентът на зелената енергия, която е на преференциални цени, е много малък. 6,5 процента от възобновяемата енергия се произвежда от големите ВЕЦ-ове. Тази цена не е преференциална и около 7 стотинки се предава на ЕРП-тата. Преференциалните цени, които остават от другите възобновяеми енергийни източници – вятър, слънце и вода, представляват някъде около 2 процента, отнесено към електрическата енергия. Сметнете 1 процент или 1,5 процента от общото електропроизводство на България да видите как може да повлияе. При 17 0000 гигавата годишно производство в България 1,5 процента просто е много малко, за да повлияе на цената на крайната енергия за потребителите“, каза Тенчев.

От асоциацията на производителите на екологична енергия са категорични, че страната ни не изпълнява ангажиментите си за достигане на 16 процента проиводство от възобновяеми енергийни източници до 2020 година. Според междинната цел за тази година близо 11 на сто от произвеждания у нас ток трябва да бъде от възобновяеми източници. Към момента обаче делът на зелената енергия е едва 8,5 на сто. От асоциацията са изпратили отворено писмо президента, премиера и парламента, в което настояват държавата да предприеме мерки за увеличаване на производството на възобновяема енергия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.