1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Страната ни се включва отново в "Часът на Земята"

Страната ни се включва отново в "Часът на Земята"

София е първият български град, който потвърди участието си в "Часът на Земята" на WWF

България се включва за втори път официално в "Часът на Земята" на международната природозащитна организация WWF, съобщиха представителите на екоорганизацията. На 27 март (събота) от 20.30 ч. милиони хора в цял свят ще угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата съобщи dnevnik.bg.

София е първият български град, който потвърди участието си в "Часът на Земята" на WWF, като се очаква към него да се присъединят и други.

Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра "Бурдж Халифа" в Обединените арабски емирства, "Си Ен тауър" в Торонто, "Тайпей 101" в Тайпе и "Сиърс тауър" в Чикаго. Към тях ще се присъединят планината Тейбъл маунтин над Кейптаун в Южна Африка, кралският дворец в Банкок (Тайланд), мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, "Емпайър стейт билдинг" в Ню Йорк и националният паметник Маунт Ръшмор в САЩ. В Хирошима (Япония) ще се включи и Паметникът на мира. В Лондон ще притъмнее прочутото виенското колело, както и рекламата на "Кока-Кола" на "Пикадили съркъс".

"Ниските въглеродни емисии са основно решение на проблема с промените в климата. Действията на градове от цял свят и техните жители са от съществено значение, защото 75% от световните емисии парникови газове се произвеждат именно там", каза Анди Ридли, един от инициаторите на "Часът на Земята". "Когато изключат осветлението на най-известните си сгради и паметници за "Часът на Земята", градовете отразяват настроението на гражданите си като общност да се предприемат действия срещу промените в климата."

"Часът на Земята" за първи път се провежда в най-големия австралийски град Сидни през 2007 г., а през 2009 г. в акцията се включиха 4189 града в 88 държави, включително 42 български населени места. Миналата година угаснаха знакови сгради като Египетските пирамиди, Айфеловата кула, Колизеумът, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бъкингамският дворец, Олимпийският стадион в Пекин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.