1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Странните" планове на Шотландия за тюлените взети на мушка

"Странните" планове на Шотландия за тюлените взети на мушка

Активисти тръбят заради това, че не са защитени всички места, където тюлените излизат на брега

Шотландското правителство бе взето на мушка от екологични организации заради плановете за защита на крайбрежните райони, използвани едва от половината тюлени в страната. Броят на обикновените тюлени намалява, а активисти тръбят заради това, че не са защитени всички места, където тюлените излизат на брега.

Според правителството, целта е да има баланс, който не влияе върху "други устойчиви дейности около брега". Консултацията за местата, където излизат тюлените, приключва следващата седмица. Посочва се, че на тези места тюлените ще бъдат защитени от "тормоз", чрез мерките, включени в Морския закон приет през миналата година.

Василий Папастравру, биолог от Международния фонд за хуманно отношение към животните (IFAW), заяви, че защитата на териториите, използвани едва от половината тюлени, е "нещо странно".

"Правителството смята, че позволяването на умишлен тормоз над тюлените на около половината от местата, на които те излизат, е част от някакъв" баланс "между тюлените и други устойчиви дейности - коментира той. Как е възможно една дейност, която извършва най-големият хищник в една местна екосистема, някога да отговаря на критериите за " устойчивост" ?

Тези "устойчиви" дейности могат да включват отрасли, като например развъждане на риба.

Би Би Си поиска от шотландското правителство коментар, но така и не получи отговор оттам. Илейн Мъри, член на шотландския парламент (MSP), воюва за местата на тюлените, признати в морския закон, и се опасява, че само половината от тюлените ще бъдат обхванати. "Това е много странно - изглежда в противоречие с  намерението на закона да бъдат защитени само 50% от всички места, където тюлените излизат - особено когато се касае до популацията обикновени тюлени, което е причина за безпокойство -  каза тя пред Би Би Си. -  "Доколкото си спомням, не е имало дискусия за ограничаване на броя на тези места, когато беше обсъждано прокарването на новия закон."

Въпрос за баланса

Обикновеният тюлен (Phoca   vitulina) се среща на брега на Обединеното кралство и в други страни от Северна Европа, както и по източното и западното крайбрежие на Северна Америка, също и по източното крайбрежие на Русия и Япония.

В световен мащаб, той не е застрашен вид, популацията му се оценява приблизително на 5-6 млн. екземпляра. Но в северната част на Шотландия, броят на обикновените тюлени е намалял рязко - с около 60% през последното десетилетие в Оркни и Шетландските острови. Другият вид, който живее около шотландските брегове, сивият тюлен (Halichoerus   grypus), се е увеличил през последните десетилетия.

Причините за тези тенденции, както и дали съдбите на двата вида са свързани, все още не са изяснени. Данни за популацията на тюлените в Шотландия се събират от Калан Дък от отдела за изследвания на морските бозайници в университета Сейнт Андрю. Той коментира пред BBC News, че "вероятно ще бъде една добра идея" да се защитят всички места, където обикновеният тюлен излиза на брега, тъй като популацията му намалява. Правителството е поискало от университетския отдел да изготви списък на приоритетните места за защита и от този документ, който BBC News видя, става ясно, че решението на правителството цели да бъдат обхванати 50% от тези места.  "Правителството на Шотландия реши, че това ще даде добър баланс между максимална защита и свеждане до минимум на възможните въздействия върху други устойчиви дейности в крайбрежните райони." - пише в документа.

Предварителният списък съдържа 146 места, включително 101, използвани от обикновения тюлен. В консултативния документ се казва, че е "предназначен да фокусира дискусията." "Възможно е някои от страните да поискат да предложат допълнителни обекти да бъдат добавени към списъка или, като алтернатива, да се предложат някои места, които в момента са в списъка, да бъдат извадени." Консултацията приключва във вторник, 21 юни, и Илейн Мъри призовава хората, засегнати от плановете, да изпратят своите коментари на шотландското правителство дотогава.

Но Калън Дък също е силно заинтересована да се осигури по-голяма защита за тюлените на европейско равнище.

"Всички китоподобни са определени като защитени видове от ЕС - тюлените не са поставени под същата защита, въпреки че те са значително по-малобройни от някои видове китоподобни - каза той. -  Така че фундаменталният въпрос е: защо те нямат същата защита? Защо те са "граждани' втора класа?"

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.