1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стрес-тестовете на европейските АЕЦ се очаква да започнат догодина

Стрес-тестовете на европейските АЕЦ се очаква да започнат догодина

Ситуацията в японската АЕЦ "Фукушима 1" доведе до сериозен дебат за ядрената енергетика в света

До края на годината се очаква да бъдат изготвени критериите за проверка на ядрените мощности в Европа. Самите изпитания за устойчивост на европейските АЕЦ вероятно ще започнат идната година. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след извънредния Съвет на ЕС по енергетика, съобщават от икономическото ведомство.

Повечето страни се обединиха около тезата, че критериите трябва да бъдат внимателно разработени от експертите от различни страни членки и след като веднъж бъдат уточнени и съгласувани, да бъдат приложени задължително за всички. Според министър Трайков резултатите трябва да бъдат достатъчно публични и прозрачни, което отговаря на нашия интерес, заради високото ниво на безопасност на реакторите в Козлодуй.

През следващите седмици ще бъдат проведени интензивни консултации за критерии, каза Трайков. Проверките ще засегнат основно системите за охлаждане на блоковете на АЕЦ, видовете реактори, защитата от човешка грешка, аварийната готовност, възрастта на инсталациите, защитата от наводнения и сеизмична активност.

Всички европейски министри са се обединили около становището, че е добре към изпитанията да бъдат привлечени и страни извън ЕС, особено съседни държави. Представители на Литва и Латвия са поставили остро въпроса за руски и беларуски ядрени проекти, а Кипър и Гърция твърдо са се възпротивили на начина, по който Турция планира нови АЕЦ на брега на Средиземно море, на 60 километра от кипърските брегове.

Принципното съгласие за провеждане на подобни проверки на АЕЦ в Европа бе постигнато на спешно заседание на енергийните министри в понеделник миналата седмица. Това се случи дни след земетресението със сила 9 по Рихтер в Япония на 11 март, което предизвика авария в атомната централа „Фукушима 1“. Ситуацията в японската АЕЦ доведе до сериозен дебат за ядрената енергетика в света.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.