1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стрес тестовете в АЕЦ може да се извършват от самите централи

Стрес тестовете в АЕЦ може да се извършват от самите централи

До такова предложение са стигнали европейските енергийни министри на своята неформална среща в Будапеща в началото на тази седмица

Стрес тестовете на европейските ядрени централи може да се извършват от оператора на всяка една мощност, съобщиха от министерството на икономиката. До такова предложение са стигнали европейските енергийни министри на своята неформална среща в Будапеща в началото на тази седмица. Представител на страната в обсъждането беше енергийният министър Трайчо Трайков.

"Бъдещите стрес тестове ще се провеждат от оператора на съответната централа, а резултатите ще бъдат проверявани от регулиращия орган на държавата, стана ясно по време на разговорите", допълват от икономическото ведомство. Контролен орган по атомна енергия в страната е Агенцията за ядрено регулиране.

Очаква се критериите за стрес тестовете да бъдат одобрени от Европейския парламент през юни и да започнат в началото на 2012 г.

Сред обсъжданите теми на неформалната среща е била и енергийната политика на Стария континент до 2050 г. Целта е постигане на конкурентоспособен, устойчив и сигурен енергиен отрасъл, като държавите от ЕС ще се стремят към намаляване на въглеродните емисии с повече от 80% спрямо нивата им от 1990 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.