1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стридите изчезват

Стридите изчезват

Близо 85% от рифовете по света са разрушени

Стридите, които от древни времена привличат неустоимо гастрономите, са изправени пред сериозно предизвикателство. Над 90% от рифовете, които някога са били дом на мекотелите, вече ги няма, сочат резултатите от ново международно проучване, цитирано от ScienceDaily.

Проучването, резултатите от които са публикувани във февруарското издание на „Биосайънс”, е осъществено от международен екип, ръководен от Майкъл Бек от Университета в Калифорния.

Учените изследвали рифове от стриди в 144 залива и 44 региона. Те също така проучили историческите сведения за морските екосистеми, както и националните статистики за уловените количества стриди. Резултатът е повече от стряскащ: близо 85% от рифовете по света са разрушени, а състоянието на стридите е определено като „лошо”.

На много места, като Ваденско море в Европа и залива Нарагансет, където е останал едва 1% от някогашните рифове, стридите се смятат за изчезнали. Основните причини за рязкото намаляване на мекотелите са свръхуловът и болестите, както и появата на видове-нашественици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.