1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Строят микроязовир за изкуствен сняг на 9 дка от резервата "Бистришко бранище"

Строят микроязовир за изкуствен сняг на 9 дка от резервата "Бистришко бранище"

Още преди три години Deutsche Welle сравни Витоша с новия „Слънчев бряг”

Още преди три години Deutsche Welle (виж тук  http://www.dw.de/dw/article/0,4821426_page_0,00.html ) сравни Витоша с новия „Слънчев бряг”. Проектът за изграждане на ски и почивна зона в района на Алеко беше сравнен с мащабното строителство по родното Черноморие, ефект които буквално ще презастрои и унищожи Природен парк „Витоша”.

В своя статия Deutsche Welle още тогава съобщава, че част от проекта за изграждането на модерното курортно ски селище е построяването на микроязовир за изкуствен сняг разположен на 9 дка в резервата “Бистришко бранище”. От Природен парк „Витоша” поръчват анализ на евентуалните щети, ако проектът бъде приведен в изпълнение. Цифрите са потресаващи:

Ще бъдат изсечени 33 490 бр. дървета

1 650 дка ще бъдат застроени от територията на Природен парк „Витоша”

Над 270 дка вододайни зони ще бъдат засегнати

Общата площ на изсечените гори ще са 325 дка

 1 380 дка ще са засегнатите местообитания от „Натура 2000”

Над  166 дка морени ще бъдат застроени с писти и лифтове

Още тогава анализът, поръчан от Природен парк „Витоша” алармира, че предвидените трасета в проекта за някои от пистите ще засегнат пряко резерватите „Торфено бранище” и „Бистришко бранище”. Оценката е била направена на база косвена информация, защото още тогава инвеститорът „Витоша ски” АД не е представил в ДПП „Витоша” проектна документация. Поради този факт оценителите смятат, че реално негативното въздействие от реализацията на плана ще бъде значимо по-негативно.

До момента:

В района на каменната река в подножеието на връх Малък резен, над междинната станция на лифта са взривени общо около 400 скални образувания /морени/

Взривен е хотел „Щастливеца”, за да се открие площ за ново строителство

Взривен е и ресторант „Щастливеца” към него

Изорана е писта „Витошко лале”

По непотвърдена информация се предполага, че на това място ще бъде построен модерен 5-звезден хотел от групата на световна верига, чието условие за изграждане на хотели от този ранг е минаването на 4-лентов път в близост до хотела. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.