1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Суша застрашава производството на храни в Европейския съюз, САЩ и Китай

Суша застрашава производството на храни в Европейския съюз, САЩ и Китай

Пшеницата и останалите зърнени култури могат да достигнат рекордни цени

Сушата, която застрашава производството на храни в Европейския съюз, САЩ и Китай, може да се окаже съдбоносна за цените им през 2011 и 2012 г., смятат анализатори от  Renaissance Capital, съобщи CNBC, цитирана от investor.bg.

“Заплахата за цените на хранителните продукти за 2011-2012 г. е много сериозна, но може да изчезне през август. Това зависи изцяло от времето от май до юли. Ако липсва точната комбинация от дъжд и слънце през следващите 8-10 седмици, тогава по-късно през годината ще имаме рекордни ценови нива за най-важната от зърнените храни в света в момента - царевицата“, твърди Чарлс Робъртсън от  Renaissance Capital.

Според Робъртсън ако условията не са благоприятни, пшеницата и останалите зърнени култури също могат да достигнат рекордни цени. „Това би била лоша новина за всеки, с изключение на онези фермери, които имат късмета да живеят в държави, където изглежда ще има относително добра реколта през 2011 г. като Русия и вероятно Украйна“, добавя той.

Рекордните цени ще ударят непропорционално най-бедните по света, тъй като на развиващите се пазари хората ще харчат все по-голям процент от доходите си за храна. „Цените на хранителните стоки вече докараха по-висока инфлация в световен мащаб, въпреки че централните банки се опитаха да я игнорират с аргумента, че една добра реколта през 2011 г. ще доведе отново до падането им“, посочва Робъртсън.

„Те може и да са прави, но ако сбъркат, кумулативните ефекти от двугодишното нарастване на цените на хранителните стоки изглежда ще вдигнат по-високо всички цени и ще отключат повишаване на лихвените проценти и по-нататъшно повишаване на курсовете на валутите“, предупреждава анализаторът.

„По-доброто време пък може да се отрази с 40% спад на цените на царевицата и 30% на пшеницата, но според нас шансът това да се случи е около 20-25%. Най-лошият сценарий с вероятност между 5 и 20% е повишаване със 100% на цените на царевицата и с 40% на пшеницата. Той би включвал потресаващо слаба реколта в САЩ, ЕС и Китай“, обяснява Робъртсън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.