1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сушата ще лиши от реколта селяните в китайската провинция Гуандун

Сушата ще лиши от реколта селяните в китайската провинция Гуандун

Пострадали са над 160 хил. хектара обработваема земя

Сушата в провинция Гуандун в Южен Китай заплашва да унищожи лятната реколтата, съобщиха тази сряда местните медии, цитирани от РИА Новости.

Сухото време се е задържало в редица китайски региони още от октомври миналата година. Тревожните съобщения във връзка със сушата идват, най-вече от провинция Гуандун. Според местните власти, от липса на валежи и недостиг на питейна вода в региона са засегнати повече от 60 хил. души, пострадали са над 160 хил. хектара обработваема земя. Количеството паднали валежи през този период в провинция Гуандун е не повече от 50% от показателите за предишните години.

За да помогнат на земеделските производители, местните власти са наредили 1,23 млн. долара да бъдат заделени за подпомагане на селскостопанския сектор. На местните фермери е препоръчано да преориентират своето производство към отглеждане на сухоустойчиви култури, като например сладки картофи.

Загубите от такава продължително засушаване тепърва ще бъдат изчислявани. Освен това, както синоптиците предвиждат, валежите в региона през следващите седмици не се очакват.

Както още в края на февруари информационните агенции съобщиха, повече от три млн. души изпитват недостиг на питейна вода в северната част на страната заради продължителната суша, като се позоваха на данните от министерството на водните ресурси на Китай.

Според ведомството, към края на февруари бедствието е засегнало 3,28 млн. души. Липсата на вода обхваща провинциите Шанси, Хъбей, Шандун, Хънан, Гансу и автономна област Вътрешна Монголия. Това сериозно усложнява живота на селските стопанства, където от сушата, която започна миналата есен, са потърпевши близо 3 млн. глави едър рогат добитък. В засегнатите региони се намират 5.6 млн. хектара обработваема земя, които осигуряват до 80% от реколтата на Китай от зимна пшеница.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.