1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сушата в Куба доведе до проблеми с водоснабдяването

Сушата в Куба доведе до проблеми с водоснабдяването

Жителите на старата Хавана продължават да получават вода от автоцистерни

Най-продължителната за последните 100 години засуха в Куба предизвика остър дефицит във водните ресурси в цялата страна, съобщава ИТАР-ТАСС.

В Хавана ситуацията е критична, тъй като, според данни на Института за водните ресурси, водохранилищата, снабдяващи столицата с население повече от 2 млн. души са пълни една 18%. Представителят на института Хорхе Гарсия е заявил, че трябва „водата да бъде използвана рационално и трябва да се засилят мерките по нейното опазване". Според неговите оценки, падналите през юли дъждове са недостатъчно да се запълни водния дефицит. За кризата правителството предупреждаваше още през януари. Но тук причината не е само в малкото паднали дъждове, а и в износената водопроводна мрежа.

Жителите на старата Хавана продължават да получават вода от автоцистерни. Според данни на института, в средата на юли 239 кубински водохранилища са напълнени малко над 50-те процента от максимума. По-добро е положението в източните провинции Гуантанамо и Сантяго де Куба, където през юни паднаха много дъждове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.