1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Светът се нуждае от спешни мерки, за да спре загубата на животински и растителни видове

Светът се нуждае от спешни мерки, за да спре загубата на животински и растителни видове

Голяма част от запазилото се биологично разнообразие се намира в развиващите се страни като Бразилия, Индонезия и Централна Африка

Нови, спешни мерки за намаляване загубата на животински и растителни видове трябва да бъдат набелязани на започналата на 18 октомври среща на ООН в Нагоя, Япония. "Светът не може да си позволи да продължи да губи биологичното си разнообразие, на което се крепи животът и икономиката на хората", е основното послание на организаторите на конференцията.

Двуседмичната среща трябва да подтикне държавите и техните индустрии да предприемат незабавни действия за опазване и възстановяване на екосистемите като гори, реки, коралови рифове и океаните, които са от ключово значение за населението. Те предоставят на хората основни услуги като чист въздух, вода, лекарства, които голяма част от хората приемат за даденост, е позицията на ООН. Екосистемните услуги трябва да бъдат правилно оценени и управлявани от правителствата и корпорациите, за да се поправят щетите, причинени от икономическия растеж.

По-устойчивите екосистеми пък могат да помогнат да се намали въздействието на климатичните промени, като периоди на засушавания и наводнения и да помогнат да се преборят с бедността.

"Срещата е част от световните усилия да се адресира един много прост факт, а именно, че ние унищожаваме живота на планетата", коментира Аким Щайнер, директор на Програмата на ООН по околната среда.

На срещата делегати от 200 страни трябва да се договорят за нови цели за опазване на растителните и животинските видове, след като страните се провалиха и не изпълниха ангажиментите си за значително намаляване на загубата на биоразнообразие за периода до 2010 г.

Развиващите се страни ще настояват за отделянето на повече средства от развитите държави за опазване на природата. Голяма част от запазилото се биологично разнообразие се намира в развиващите се страни като Бразилия, Индонезия и Централна Африка. Те ще искат и по-честно разпределение на приходите, получавани от техните богати екосистеми, който често се използват за база за създаването на лекарства от големите фармацевтични фирми.

Ако на конференцията бъде приет протокол за достъп и споделяне на приходите от "генетичните ресурси", това може да отключи приходи от милиарди долари за бедните страни. Фармацевтичните компании обаче се опасяват, че това може да намали разходите им за научни изследвания и да доведе до сложни правила за патентоване на новите лекарства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.