1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Свeтлана Боянова: Подписвам, защото ми се носи за подпис

Свeтлана Боянова: Подписвам, защото ми се носи за подпис

Снимка:

Зам.-министърът на земеделието и храните подписва сделката за продажбата на 29 декара държавна земя край Несебър

"Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис", заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова във връзка с казуса с дюните край Несебър, предаде БГНЕС.

Именно Светлана Боянова подписва сделката за продажбата на 29 декара държавна земя край Несебър. "Нямам специално отношение към тази преписка", подчерта Боянова.

"Нямам какво повече да кажа за сделката в Несебър. Аз съм замествала министъра. Когато идва при мен документация, тя е с всичките си приложения. Има експерти, които подготвят всички преписки. Тази преписка е била окомплектована и по процедура няма никакви нарушения", заяви още тя. "Не съм оценител, за да кажа колко реално трябва да е оценката. Нямам експертизата да преценя дали е висока или ниска оценката", добави тя. За утре е насрочено заседанието на междуведомствената експертна комисия, която ще се събере заедно с екологичните организации, за да провери случая.

Припомняме ви, че природозащитникът Тома Белев алармира в социалната мрежа Facebook, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000. Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината, съобщи още Тома Белев. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена. Теренът е пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочи още Тома Белев.

Тези разкрития доведоха до свикването на извънредната пресконференция по-малко от 12 часа преди настъпването на Новата 2013 година. На нея министър Мирослав Найденов твърди, че органите на ДНСК към момента са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.