1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световен ден на Земята

Световен ден на Земята

За първи път празника се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада

На 22.04.2015 г. отбелязваме Международния ден на Земята (Ден на Земята). Това е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Световният ден на Земята е основан от сенатора на щатата Уисконсин на САЩ - Гейлорд Нелсън. За първи път Деня на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът е обявен за международен.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, през 1993 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

Във връзка с провеждането на празника Община Лом съвместно с Народно читалище "Постоянство 1856" организират кулинарно изложение "Даровете на земята" и изложба на предмети, изработени от отпадъчни материали. Събитието ще се проведе в град Лом на 22 април 2015 г. от 17:30 часа в НЧ "Постоянство 1856" (Камерна зала).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.