1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световният фонд за дивата природа WWF навършва половин век

Световният фонд за дивата природа WWF навършва половин век

Организацията, която през 1961 г. бе основана от група природозащитници и ентусиасти, работи в повече от 100 страни

Световният фонд за дивата природа WWF отбелязва днес своя 50-годишен юбилей. Организацията, която през 1961 г. бе основана от група природозащитници и ентусиасти, работи в повече от 100 страни, с подкрепата на повече от 5 млн. души.

Първият офис на WWF е открит на 11-ти септември 1961-ва в швейцарския град Морж. Както пише в сайта на природозащитната организация, сега в над 90 офиса на WWF работят 5400 души. Днес организацията има повече от 1300 екопроекта в различни размери.

"За тези 50 г. WWF помогна за създаването на защитени територии от над един млрд. хектара, спаси от пълно унищожение няколко вида животни и създаде механизми като напр. екологичното сертифициране на горска продукция FSC и на рибни продукти MSC" - се казва в доклада на WWF.

Логото - знаменитата панда, чийто образ през тези 50 г. е бил променян цели пет пъти - WWF дължи на един от своите създатели, сър Питър Скот, и на шотландския естественик Джералд Уотърсън. Скот и Уотърсън били вдъхновени от гигантската панда Чи Чи, която през 1961 г. била преместена от зоологическата градина в Пекин в Лондонския зоопарк.

WWF ще отпразнува юбилея с тържествен прием на 29-ти април в Цюрих, Швейцария. Главен говорител на вечерта ще бъде носителят на Нобелова награда, архиепископът от Южноафриканската република Емеритус Дезмънд Туту. Вечерта ще говори и швейцарският президент Мишлин Калми-Рей, а известният естественик Дейвид Атънбъро ще се обърне към гостите чрез видеовръзка. Джим Лип, директор на Международния секретариат на WWF, също ще обяви няколко големи ангажименти за спасяване на природата, поети на най-високо ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.