1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Световно известен спелеолог идва в Русе

Световно известен спелеолог идва в Русе

Юрий Касян главният ръководител на експедициите в най-дълбоката пропастна пещера в света "Вороня-Крубер"

Главният ръководител на експедициите в най-дълбоката пропастна пещера в света "Вороня-Крубер" Юрий Касян ще гостува на колегите си в Русе, съобщават от „Спелео клуб  Приста”. Световно известният спелеолог ще участва в международната конференция по спасяване в пещери, която ще се проведе от 9 до 14 май в Дряново. Преди това русенските пещерняци ще му покажат "Орлова чука",  а в неделя вечер от 19 ч. в клуба на ТД "Приста" той ще направи кратка презентация за изследването на "Вороня-Крубер".

Юрий Касян е роден на 6 май 1961 в гр. Снятин, Украйна. По образование е геолог. С пещри започва да се занимава в младежките си години. Като инструктор обучава стотици млади пещерняци, а в последствие организира курс за спасители в пещери в Украйна и създава спасителен отряд към Украинската спелео асоциация. Пещерната му география включва най-различни пещери в Европа, Азия и Африка. Основната му страст са вертикалните пещери (пропастите).

Изледването на най-дълбоката пропаст в света „Крубер-Вороня” и откритията, направени в нея, му носят световна известност. Само за няколко години - от 1999 до 2004, под негово ръководство в тази почти никому неизвестна пещера са направени огромни открития. Тя става първа по дълбочина още през 2001 г. с дълбочина 1710 м. През 2004 за първи път в света е премината митичната граница - дълбочина от 2000 м в пещера, за да се достигне тогава -2080 м. Но с това изледванията не спират.

Към днешния ден пещерата е с дълбочина -2191 м, като една от основните заслуги за това е на неуморния организатор и ръководител на украинските експедиции там - Юрий Касян. Под негово ръководство в „Крубер-Ворона” и във втората по дълбочина пропаст на света, „Снежная” слиза и един от най-добрите български спелеолози-русенецът Теодор Кисимов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.