1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Свлачището между Сатовча и трите села Жижево, Кочан и Ваклиново е активно

Свлачището между Сатовча и трите села Жижево, Кочан и Ваклиново е активно

Експерти от фирма "Геозащита" са изготвили становище за незабавни укрепителни действия

Свлачището между Сатовча и трите села Жижево, Кочан и Ваклиново е активно заради падналите дъждове и продължава да подкопава пътя, който ги свързва с общинския център. Жителите на населените места са притеснени, докато минават по част от платното, което е останало, да не пропаднат с автомобилите в дерето. Експерти от фирма "Геозащита" са изготвили становище за незабавни укрепителни действия. От Областната управа в Благоевград са изпратили същия документ за разглеждане и финансиране във Междуведомствената комисия по бедствия, аварии и катастрофи към МВР.

Свлачището руши пътя от Сатовча за трите села буквално всяко денонощие. Една трета от пътя вече го няма, а отдолу под асфалта са се образували ями. Ако до две седмици не бъдат взети мерки и останалата част от пътя има опснаст да изчезне. Това означава близо 6 хиляди души да останат откъснати от света, предаде БНТ.

Преди три години свлачището отново се активизирало. Тогава експерти от "Геозащита" изготвили технически проект за укрепването му на стойност 230 хиляди лева. От общината поискали помощ от регионалното министерство, но от там по думите на кмета Арбен Мименов, казали, че пари няма. Закърпили положението с подпорна стена, защото пораженията не били големи. Сега обаче положението е бедствено.

Фирма, която да започне ремонт на пътя, общината може да намери по Закона за обществените поръчки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.