1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Свръхпопулация на котки заплашва Пловдив

Свръхпопулация на котки заплашва Пловдив

Огромна роля за увеличения брой котки има и рязкото намаляване на бездомните кучета в града

Над 14 хиляди бездомни котки обикалят Пловдив към днешна дата, смята главният еколог на общината Христо Минков. Последната статистика за броя на четириногите е от миналата година, когато те са били над 7500. С оглед на начина, по който те се размножават, това означава, че тази година броят им е нараснал двойно, смята Минков.

Ако не се вземат мерки, догодина може да се изправим пред свръхпопулация на котки, което ще доведе до редица проблеми, категоричен бе главният еколог. Една евентуална свръхпопулация ще навреди и на самите котки, защото като са толкова много, няма да има достатъчно храна за всички, ще гладуват, а от там ще започнат да се разболяват по-често и да разнасят още повече болести, категоричен бе Минков.

Според него, до това положение се е стигнало заради стотиците псевдозащитници на животни, които всъщност с нищо не помагат. Огромна роля за увеличения брой котки има и рязкото намаляване на бездомните кучета в Пловдив, както и многото хора, които ги хранят в междублоковите пространства. Христо Минков бе категоричен, че намаляване на популацията на котките, няма да докара повече мишки в града.  За да се излезе от тази ситуация е нужно да се вземат мерки и те  масово да бъдат изловени, кастрирани и обезпаразитени. Трябва обаче и малко гражданско самосъзнание, защото при този темп на размножаване на котките и финансовата криза, общината едва ли ще смогне сама да реши проблема, категоричен бе главният еколог Христо Минков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.