1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Т. Белев: Планински пасища се продават за стотинки на търга за земи от Държавния поземлен фонд

Т. Белев: Планински пасища се продават за стотинки на търга за земи от Държавния поземлен фонд

Сделките се извършват с компенсаторни записи

Срещу около 10 ст. на кв. м продават близо 8000 декара планински пасища на връх Миджур на търга за земи от Държавния поземлен фонд. За това алармира пред БГНЕС Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани".

От Министерството на земеделието и храните вече обявиха, че ще предложат за продажба на търг 154 000 дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) с поименни компенсационни бонове на обща стойност 47 млн. лева. Те обясниха, че това е сбор от средните начални тръжни цени на земите, предложени за територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София град. На търговете се обявява началната тръжна ценаКубота България
за декар.

Тома Белев констатира, че във Видин се търгуват големи площи в с. Горни Лом, община Чупрене. "Те са основно пасища и пасища с храсти, които са във високата част на планината, което практически представлява почти всички високопланински пасища на масива на връх Миджур", каза той.

Белев пресмята, че средната цена за имотите, която се търси е от около 80 лв. на декар. Между 60 и 140 лв., но средно за цялото землище е 80 лв. на декар и така пресмята, че това е около 8 ст. на квадратен метър.

"Доста смешна цена, особено като отчитаме, че цялата сделка се извършва с компенсаторни записи. В петък компенсаторните записи се търгуваха за 18 ст. за лев, което означава, че бъдещият собственик ще придобие високопланинските пасища на Миджур за по-малко от 2 ст. кв. м", подчерта Белев. Справката за цената на компенсаторките е негова в Българска фондова борса.

"Когато говорим за цел комасация и имате примерно 2 декара в едно землище държавни имоти, добре – нека да се продават, но тук става въпрос за 8 000 декара, както и в други землища има огромни площи, от които се търгуват. Тоест тук говорим за преобладаваща собственост в едно землище - тя ще бъде прехвърлена от държавата на частни компании", подчерта Тома Белев.

Целия материал за продажбата на планински пасища на връх Миджур на търга за земи от ДПФ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.