1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търсят решение на проблема с депото в Стожер

Търсят решение на проблема с депото в Стожер

Областният управител Желязко Желязков ще проведе в 16.30 ч. среща с общинските съветници от групата на БСП при община Добричка

Областният управител Желязко Желязков ще проведе в 16.30 ч. среща с общинските съветници от групата на БСП при община Добричка, съобщават от администрацията. Поводът е поредно обсъждане на въпроса за изграждане на депото за отпадъци край село Стожер. Заради противопоставяне на Добричкия общински съвет да отдаде на община град Добрич безвъзмездно вещно право на строеж на 217 дка, 200 000 жители на областта може да останат без модерно депо за отпадъци. Желязков се надява да бъде проведен конструктивен разговор със съветниците, който да доведе до постигане на съгласие, отбелязват от Областна управа.

На 16 юни т.г., по покана на министър Нона Караджова, в екоминистерството се проведе среща с представители на деветте общини, включени в регионалното сдружение за изграждане на системата за управление на отпадъците в региона - Добрич-град, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик. На срещата присъства и областният управител Желязко Желязков. Министърът изрази желание да се постигне разбирателство между двете общини за земята. Тя припомни, че през следващия програмен период Европейският съюз няма да инвестира в управление на отпадъците в България и затова общините още сега трябва да намерят разумни решения за управление на боклука. На много места в страната сдруженията вече са факт, а с малки изключения, споровете между кметовете били решени.

Регионалното депо за отпадъци в Добрич е едно от 23-те сметища, чието изграждане се финансира от Оперативна програма "Околна среда". За обекта се отпускат 11 млн. евро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.