1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планина

Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планина

От години дъждовете в района намаляват и стават все по-непредсказуеми, снеговалежите също са все по-слаби, сушите - по-продължителни

Българска фондация Биоразнообразие търси доброволци, които да помогнат на домакинства да оптимизират употребата на вода в един от най-засегнатите от климатичните промени региони у нас - този на Сакар планина.

От години дъждовете в района намаляват и стават все по-непредсказуеми, снеговалежите също са все по-слаби, сушите - по-продължителни. Язовирите, а на места и кладенците пресъхват. В същото време, намаляването на населението, увеличаването на средната възраст и високото ниво на безработица в района, водят до значителна зависимост на местната общност от храната, която отглеждат в градините си. За да имат добра реколта, често им се налага да използват за поливане вода от питейната мрежа. А практиките за пестене на вода все още не са много популярни.

Едни от лесните за въвеждане решения на проблема са събирането на дъждовната вода (когато я има) и поливането чрез капково напояване, метод при който се използва до 40 % по-малко вода.

Затова и организираме доброволчески лагерВода за живот“ между 19 и 21 май, по време на който да поставим контейнери за събиране на дъждовна вода и да изградим поне 300 кв. м. капково напояване в домакинства в с. Орешник, община Тополовград!

Лагерът е своеобразно продължение на работата ни в други уязвими от климатичните промени региони. През 2022-ра година, ние поставихме капково напояване в градините на няколко домакинства в Белоградчишкото село Салаш. По този начин, успяхме да помогнем на хората там да спестят от разходите си за вода, улеснихме трудноподвижните възрастни хора и едновременно с това помогнахме за спестяването на важен ресурс. Тазгодишният лагер е част и от работата ни в региона на Сакар за проучване на биоразнообразието, което зависи от наличието на вода в микро влажните зони (чешми, корита, микро-язовири) и възстановяването на тези ценни места.

Работата ни за насърчаване на оптималното използване на вода ще продължи и след доброволческия лагер със създаването на наръчник за отговорно ползване на вода за напояване и споделяне на други добри практики за устойчиво земеделие.

Пътните, настаняването и храната на участниците в лагера се поемат от организаторите. Регистрацията продължава до 16 май или до запълване на местата:https://forms.gle/KrE5hXW2s1Hqgwdk7


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.