1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тайфунът "Роке" достигна източното крайбрежие на японския остров Хоншу

Тайфунът "Роке" достигна източното крайбрежие на японския остров Хоншу

Скоростта на вятъра надвишава 28 метра в секунда

В сряда сутринта местно време тайфунът "Роке" достигна източното крайбрежие на японския остров Хоншу, съобщи "Франс прес". Под ударите му се оказа префектура Шидзуока.

По данни на японския телевизионен канал NHK тайфунът се движи със скорост 35 километра в час. Скоростта на вятъра надвишава 28 метра в секунда, а според "Франс прес" силата му достига 60 м/с. По-късно през деня се очаква природната стихия да достигне централните части на Япония в района на столицата Токио.

От началото на седмицата в страната има силни дъждовалежи, предизвикани от наближаването на тайфуна. Ден, преди той да достигне сушата, няколко реки излязоха от коритата си и разрушиха пътища.

Във вторник 1.3 милиова жители от застрашените райони бяха евакуирани. Наводнени са около 900 къщи, а 278 полета са отменени, съобщава NHK. Метеоролозите прогнозират, че "Роке" ще се движи на север към пострадалата АЕЦ "Даиичи" в префектура Фукушима. Природната стихия ще бъде съпроводена със силни дъждове и ураганен вятър.

Компанията "Tepco", оператор на централата, обяви, че взема мерки, за да предотврати навлизането на дъждовна вода в помещенията на реакторите и турбините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.