1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Технология преобразува около 80% от енергията на слънцето в пара

Технология преобразува около 80% от енергията на слънцето в пара

Проектът вероятно ще намери приложение първо при евтините системи за обработка на отпадни води

Екип от изследователи в Университета Райс е разработил нова технология, която използва наночастици, поглъщащи светлина, за да преобразува слънчевата енергия директно в пара. Въпреки че вече е значително по-ефективна от слънчевите панели при производството на електроенергия, тази технология вероятно ще намери приложение първо при евтините системи за обработка на отпадни води, пречистването на вода и обработката на човешки отпадъци в развиващия се свят.

Приблизително 90% от световното електричество се произвежда от парни турбини. Повечето промишлени парни машини са големи, скъпи котли, но заради малкия си въглероден отпечатък и високата ефективност това ново изобретение да направи икономически жизнеспособни парните системи от много по-малък мащаб. Стерилизиране на хирургически инструменти и медицински отпадъци, приготвяне на храна и пречистване на вода – всичко това скоро може да се превърне в част от ежедневието в голяма част от развиващия се свят, където хората не разполагат с достъп до електрическата мрежа, пише greentech.bg.

Технологията, разработена в Райс, разчита на леки наночастици, абсорбиращи светлина. Когато бъдат потопени и след това осветени, тези частици могат много бързо да достигнат температури над точката на кипене на водата. На този етап те бързо разсейват топлината чрез много малка площ, което дава почти мигновени резултати – 150 целзиеви градуса пара, генерирана на повърхността на всяка частица. Системата е толкова ефективна, че може да превърне ледено студена вода директно в пара с лекота.

Технологията преобразува около 80% от енергията на слънцето в пара. На настоящия етап на разработката предаването на получената пара към турбина би довело до цялостна ефективност от 24%. Тъй като технологията ще бъде допълнително развита, учените вярват, че има място за подобрение на ефективността.

Други потенциални приложения на технологията могат да бъдат свързани със захранване на хибридни системи за климатизация и отопление, дестилиране на вода и др. При дестилацията технологията е около два и половина пъти по-ефективна в сравнение със съществуващите в търговската мрежа системи.

Проектът получи грант от Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” за създаването на маломерна система за третиране на човешките отпадъци в области, които нямат електричество или канализационни системи. В същото време на база на същата технология студенти от Райс вече са създали и соларна машина за стерилизиране на медицински и зъболекарски инструменти в клиники, които нямат електричество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.