1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тежки наводнения в Китай след продължителна суша

Тежки наводнения в Китай след продължителна суша

В обширни площи, ползвани за земеделие, е нямало почти никакъв дъжд от октомври

Повече от 60 хил. души са евакуирани от домовете им в централен и южен Китай след продължаващите проливни дъждове, причинили тежки наводнения, съобщава Би Би Си, цитирана от inews.bg.

Пътища, мостове и стотици домове и коли са разрушени под напора на стихията. Китайската държавна агенция "Синхуа" съобщава, че жертвите на наводненията идват след месеци ужасно засушаване в централната и северната част на страната. От компетентните институции в провинция Гуижу уточняват, че наводнения са ударили 11 китайски града и окръзи от 3 юни насам.

Поне 270 хил. души са засегнати от наводненията, 45 хил. души са евакуирани, а 3 000 са изчезнали, предава още "Синхуа".

Някои области по поречието на река Янцзъ страдаха от най-тежката суша в последния половин век. Обаче дори обилните дъждове (по прогнози дъждовете ще продължат и в идните дни) не можаха да спасят пораженията върху реколтата, нанесени от сушата, като властите предупреждават за остри проблеми покрай лошата реколта. 

В обширни площи, ползвани за земеделие, е нямало почти никакъв дъжд от октомври, засягайки милиони хектари с посеви, а също така, създавайки проблеми с питейната вода. Анализатори посочват, че слабата реколта в Китай ще се отрази на цените на храните в световен мащаб, като посоката е нагоре.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.