1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Този век може да се окаже последният за носорозите

Този век може да се окаже последният за носорозите

Погубва ги древният мит, че роговете им лекуват всичко

На Земята са от милиони години, но този век може да се окаже последният за носорозите. Погубва ги древният мит, че роговете им лекуват всичко. Твърдение отдавна опровергано от съвременната медицина. Роговете на носорозите се състоят от кератин, а той се отличава с подчертана липса на лечебни свойства. Така че замяната на вълшебния прах с обикновен бонбон би имала същия ефект при лечението на тежки заболявания или за подобряване на сексуалната мощ.

В търговията с рогове са заложени много пари. Килограм рогово образувание се продава за около 55 хиляди щатски долара. Печалбата е доста голяма, а загубите при неуспех са много по-малки в сравнение с наркотърговията.

"Един грам от крайния продукт е по-скъп от един грам кокаин, злато или платина, или от който и да е ценен минерал на Земята. Говорим за един голям престъпен синдикат", коментира екологът Стийв Дел, цитиран от БНТ.

Тук се води войната за носорозите. Районът между Република Южна Африка и Мозамбик е превърнат във фронтова линия. Групите на бракониерите приличат на военни формирования. Те разполагат с модерно оръжие и техника, самолети, джипове. Пресичат границата между Мозамбик и Република Южна Африка през нощта. И не се колебаят да стрелят безмилостно - и по животни, и по пазачи. Само и само да се сдобият с ценната стока.

От няколко години армията на Република Южна Африка също се включи в борбата за спасяване на носорозите. Войниците са разположени по цялата граница с Мозамбик, за да пресекат каналите на бракониерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.