1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тръстиков масив изгоря в защитена местност „Пода” край Бургас

Тръстиков масив изгоря в защитена местност „Пода” край Бургас

Снимка:

Пожарът е унищожил около 80 на сто от тревната растителност

Тръстиков масив от близо 12 хектара изгоря в защитена местност „Пода” край Бургас в петък.  Пожарът е продължил почти пет часа, като е унищожил около 80 на сто от тревната растителност и тръстиката в участъка, където е бушувал огънят, съобщиха от БДЗП.

Огънят тръгва от най-северната част на защитената територия, в близост до канала, свързващ Комлушката низина с морето. Слаб пушек от мястото е забелязан по обяд от служител на Българско дружество за защита на птиците, докато е обхождал защитената местност. Веднага е подаден сигнал до националния телефон 112, сигнализирана е и  пожарната, като една противопожарна кола се отзовава своевременно. Самосезират се и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, които също пристигат на мястото на пожара.

Поради силния вятър в петък, огънят бързо се разпространява в източна посока и обхваща значителна територия. Пресеченият и заблатен терен не позволяват противопожарната техника да навлезе в защитената територия и да гаси пожара, но са взети всички нужни мерки огънят да не се разпространи към ценните територии в защитената местност на юг.

Най-вероятната причина за пожара е изпуснат, неконтролиран огън или преднамерено запалване. През последните няколко дни са силно подновени набезите на нарушители в защитената местност. Най-често в цялата територия се копае за стари телефонни кабели, като изгарянето на пластмасовата им облицовка е сред най-широко прилаганите методи да се отдели желязото. Напълно възможно е това да е причината за възникването на пожара.

Българско дружество за защита на птиците, управлява защитена местност „Пода” дълги години и изказва благодарности на служителите на пожарната и регионалната екоинспекция в Бургас за бързата намеса и адекватна реакция, ограничили пожара извън ценните за птиците места от защитената територия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.