1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Третият международен соколарски фестивал ще се състои в Абу Даби

Третият международен соколарски фестивал ще се състои в Абу Даби

България ще представлява Павел Якимов, председател на БАЗГП

Председателят на Българската асоциация за запазване на грабливите птици (БАЗГП) Павел Якимов ще представлява България на Третия международен соколарски фестивал, който ще се състои в Абу Даби от 10 до 18 декември. Якимов, който ръководи единствената в страната соколарска неправителствена организация, е делегат на Международната асоциация по соколарство и запазване на грабливите птици – IAF за България и Национален представител на събитието по покана на Емиратския соколарски клуб.

От 11 до 13 декември ще се проведе Третата конференция на Близкоизточната изследователска група по соколарство. Във форума са включени различни семинари и дискусионни сесии, сред които: медицина на хищните птици – първа помощ и последваща рехабилитация (с участието на ветеринарни специалисти по хищните птици), опазване и устойчиво развитие на дивите популации; новости при опазването и развитието на хранителната база на хищните птици; разработване на план за действие във връзка с опазване на соколарството като живо културно наследство.

По темата за рехабилитацията на хищните птици ще говори гост от българска „зелена” организация – представителят на „Зелени Балкани – Стара Загора” и управител на Спасителния център за диви животни в Стара Загора – Ивайло Клисуров. Като гост на соколарската среща се очаква да присъства и друг еколог от БАН – Димитър Рагьов. Двамата природозащитници ще почерпят опит от най-добрите експерти по хищни птици – соколарите.

Третият международен фестивал по соколарство ще събере любители на хищните птици от 77 държави в света. Предишните две издания на соколарския панаир се състояха през 2007-ма и 2009 година в Англия.

Тази година фестивалът ще се състои в Каср Ал Сараб (Qasr Al Sarab) в западната част на емирството. Домакините са предвидили четиридневен лов с нощувка в палатки и юрти в пустинята Руб Ал Хали (Rub Al Khali), която обхваща площ от 500 км. Гостите за първи път ще могат да се потопят в атмосферата на традиционния арабски лов със соколи, салуки и камили, съпровождани от опитни местни соколари и следотърсачи.

Сред останалите предвидени прояви са фотоконкурс в 13 категории, конкурс по калиграфия и традиционни занаяти. За първи път ще бъде организиран и международен конкурс по изобразително изкуство в областта на соколарството с жури специалисти по нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

На неконкурсна основа ще бъдат изявите на певци, поети и танцьори, които ще поднесат своята програма, посветена на огромното културно разнообразие на соколарството по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.