1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Три години от силното земетресение с магнитуд 9 в Япония

Три години от силното земетресение с магнитуд 9 в Япония

Днес в цялата страна ще има траурни мероприятия

Преди три години на този ден Япония бе разлюляна от изключително силно земетресение с магнитуд 9. В резултат на това огромни вълни цунами удариха североизточното крайбрежие на страната. Стихията отне живота на почти 16 хил. души, над 2,6 хил. се водят за безследно изчезнали.

Днес в цяла Япония ще има траурни мероприятия. В Токио ще се състои общонационално възпоменание, в което ще участват премиерът Шиндзо Абе, император Акихито и императрица Мичико. Цялата страна ще запази минута мълчание в 14,46 часа местно време (7,46 ч. българско), когато преди три години стихията удари крайбрежието на префектура Мияги, в североизточната част на главния японски остров Хоншу. Приливните вълни, високи на места до 40 метра, разрушиха около 400 хил. сгради, пометоха цели квартали и населени места.

Излязоха от строя системите за електроснабдяване и охлаждане на АЕЦ "Фукушима-1". Това доведе до разтопяване на ядрено гориво, взривове на водород и радиоактивно замърсяване на околните райони. През последните три години ситуацията в авариралата АЕЦ продължава да е сложна, макар че всичките ѝ реактори са в състояние на студено спиране. Главният проблем е изтичането на високорадиоактивна вода.

В резултат на удара на стихията и аварията във "Фукушима-1" все още 267 000 души са принудени да живеят като бежанци. В зоните на разрушенията бавно върви изграждане на нови жилища, очаква се процесът да завърши след две години.

Демонтажът на "Фукушима" ще отнеме около 40 години, прогнозират специалистите. Около 77% от анкетирани от Японското сдружение за проучване на общественото мнение не смятат, че има напредък във възстановяването на пострадалите райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.