1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трус в областта на Вранча беше усетен у нас

Трус в областта на Вранча беше усетен у нас

Няма сигнали за нанесени материални щети

Трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер бе отчетен в 22.22 ч. в областта Вранча в Румъния. Огнището на земетресението е на 150 км под повърхността на земята, съобщи Геоложката служба на САЩ. Епицентърът е на 138 км северно от Букурещ, близо до град Нережу. Земетресението е усетено и от българската страна на река Дунав. Няма сигнали за нанесени материални щети

На 6 октомври същия район беше разлюлян от трус със сила 5,3 по скалата на Рихтер. Земетресението беше усетено и у нас и стресна жителите на градове и села край Дунав. При голяма сила дълбоките сеизмични огнища във Вранча създават вълни, които се разпространяват на големи разстояния от епицентъра, пише БТА.

През 1977 г. земетресение във Вранча уби над 1600 души, повечето от тях в Букурещ. Разтърсена бе и цяла България, а най-силно пострада Свищов, където загинаха десетки. Земетресението на 4 март 1977 г. в 21.20 ч. е с магнитуд 7,4. Хипоцентърът тогава се намира на дълбочина 94 км. Земният трус нанася щети най-вече в селищата край Дунав.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.