1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трябват 15 млрд. лв. инвестиции за подобряване състоянието на водния сектор

Трябват 15 млрд. лв. инвестиции за подобряване състоянието на водния сектор

Очаква се до края на годината 50 общини да подадат проекти за изграждане на пречиствателни станции

15 млрд. лв. инвестиции са необходими на България, за да се подобри състоянието на водния сектор. Това каза заместник-министърът на околната среда Ивелина Василева, по време на семинар в Разлог. Тя уточни, че за изграждането на канализация в цялата страна пък са необходими 5 млрд. лв. Всичко това ще залегне като фактори в предстоящите преговори за следващия програмен период от 2014 – 2021 г.

В 70 от общо 124-те големи агломерации у нас изобщо няма пречиствателни станции, но средствата по Оперативна програма „Околна среда“ ще стигнат за изграждането им. 35 пък се нуждаят от разширение и модернизация, защото са само с пречиствателно стъпало. В над 78 % от големите градове обаче има канализация, но без пречиствателни станции няма къде да се пречистват отпадните води.

11 са местата, в които има пречиствателни станции, отговарящи на всички изисквания, но те са изградени с пари по ИСПА. Сред тях са София, Варна, Бургас и други. Проблемни в това отношение места по Черноморието са Созопол, Царево и други, които тях се очакват проекти. Това обясниха още експертите. Възможно е да бъдат прехвърлени допълнителни средства за такива станции от по-големите в по-малките населени места, каза Ивелина Василева. Тя уточни, че срокът за изпълнение на тези проекти е до края на 2014 г. Те могат да подават проекти до 20 април догодина, след което се предвиждат 2 години за строителство и до 2015 г. е гаранционният срок. Очаква се до края на годината 50 общини да подадат проекти за изграждане на пречиствателни станции. До момента са подадени 29 проекта. По думтие й, ако по някаква причина не бъдат изградени в срок всички пречиствателни станции в големите агломерации, спестените средства ще бъдат пренасочени към по-малките.

През следващия програмен период наличният финансов ресурс ще бъде насочен към по-малко приоритети в държавите членки, каза още зам.-министърът. Ще бъдат поставени определени условия за финансиране, сред които ще бъде нуждата от реформа в даден сектор. Като пример Василева посочи започналите реформи у нас в областта на транспортната и жп инфраструктура, водите и други.

В областта на екологията средствата ще са насочени към насърчаване на ефективната икономика, зелената икономика, екоиновации, енергетика и климат. Политиката в областта на климата ще е важна, като ще има по-мащабни проекти за оптимизиране и въвеждане на по-екологосъобразни системи за отопление с алтернативи източници на гориво, устойчиви системи за градския транспорт, които да подобрят чистотата на въздуха и да намалят количеството парникови газове. Важно ще е да има достатъчно средства за инфраструктурата в сектор Води, заяви зам.-министър Василева и допълни, че подготовката и разговорите с ЕК за следващия програмен период вече са в сила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.