1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цените на дървения материал в Смолянско са се вдигнали с до 30 %

Цените на дървения материал в Смолянско са се вдигнали с до 30 %

Най-вероятно цените на дървата през следващата година няма да са драстично променени и ще са близки до тазгодишните стойности

Наблюдава се засилено търсене на дървен материал в Смолянско в края на годината. Това каза инж. Асен Карабов – директор на Регионална дирекция по горите в Смолян, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му скоро са проведени редица търгове, на които цените на дървения материал са се вдигнали с до 30% от самите купувачи-участници в търговете. Инж. Карабов обясни, че традиционно клиенти на дървен материал са местни български фирми-преработватели, които след преработка реализират продукцията си най-вече в Турция и по-малко в Гърция и Македония.

Продължават и ежемесечните акции на служителите по горите срещу бракониери на дърва. От постоянно извършваните рутинни проверки към този момент няма констатирани нарушения, пък обясни инж. Георги Станчев – директор на Държавно горско стопанство – Смолян. Сега идва сезонът и на елхичките и още повече ще се следи за бракониери. Все още не е ясно какви ще са цените на дървата през следващата година, но най-вероятно те няма да са драстично променени и ще са близки до тазгодишните стойности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.