1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Централната лаборатория по обща екология ще се превърне в Институт по екология

Централната лаборатория по обща екология ще се превърне в Институт по екология

Централната лаборатория по обща екология разполага с 31 научни работници

Очаква се Централната лаборатория по обща екология да бъде преобразувана в Институт по екология към БАН. Това съобщи проф. Вълко Бисерков – ръководител на Централната лаборатория по обща екология към БАН предаде Агенция „Фокус”  . „Този въпрос е разглеждан в Академията през последните две години многократно. Минали сме през съответните етапи за създаването на Институт по екология, минали сме европейския одит, през който мина и цялата Академия и заключението на одиторите беше, че е крайно необходимо в България да има Институт по екология”, посочи проф. Бисерков.

Той счита, че  реформата в Академията е многопластова, сложна с много проблеми за решаване. „Ние не сме единствените в БАН. Точно поради тази причина, въпреки че ние бяхме подали документи за трансформиране в Институт по екология, още преди година и половина и минахме през съответните стъпки в академичните структури на разглеждане и навсякъде получихме подкрепа за трансформиране на Централната лаборатория в Институт по екология. Когато дойде моментът за европейския одит, нещата бяха забавени, тъй като се искаше да се изчака и мнението на европейските одитори и тогава да се продължи реформата по отношение на нашето звено”, посочи проф. Бисерков.

По неговите думи, по линията на укрепяване на институтите, може би в този Институт по екология, който се предвижда да бъде създаден, ще има един по-значителен състав от този в Централната лаборатория по обща екология, която разполага с 31 научни работници. „В новия институт, който се предвижда да се създаде звеното сигурно ще бъде чувствително по-голямо. По какъв начин точно ще се структурира, ще можем да кажем, едва когато нещата наистина бъдат решени, сега всичко е в процес на уточняване на детайлите и този процес ще продължи много интензивно в близките месеци”, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.