1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Турски изследователски кораб започна сондажи за природен газ край Северен Кипър

Турски изследователски кораб започна сондажи за природен газ край Северен Кипър

На борда на Пири Реис има 10-членен научен екип

Турският изследователски кораб Пири Реис започна сондажи за петрол и природен газ в открито море край Северен Кипър, предаде БНР.

Преди няколко дни признатата само от Анкара Севернокипърска турска република издаде лиценз на турската петролна корпорация /ТПАО/ да извършва сондажи в Зона Г край остров Кипър. Лицензът бе даден в рамките на споразумението, което подписаха миналата седмица в Ню Йорк турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу в отговор на решението на кипърските гърци да извършват сондажи за природен газ в Източното Средиземноморие.

Според информационните източници Зона Г, където прави проучвания турският кораб, се намира много близо до кипърската гръцка зона на сондажите, т.н. "терен 12" в изключителната й икономическа зона и това може да предизвика ново напрежение.

Пири Реис отплава преди три дни от турското пристанище Измир за остров Кипър. Охранява се от кораби на турската флота.

"Задачата ни е да изследваме морска територия от около 1000 километра", казва ръководителят на научния екип професор Хюсеин Авни Бенли. Досега са изследвали около 150 км. Предполага се, че ще приключат за една седмица и след това ще се отправят към други участъци, ако се наложи.

По думите на професор Бенли, те работят нормално и получават данни и нямат притеснения от гръцка или от израелска страна. На борда на Пири Реис има 10-членен научен екип. Има твърдения обаче, че корабът Пири Реис е много стар и няма необходимия капацитет за този род сондажи, особено на дълбочина под 1200 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.