1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Турция въведе такса за найлоновите торбички

Турция въведе такса за найлоновите торбички

Наредбата влезе в сила на 1 януари

От началото на годината найлоновите торбички в магазините в Турция вече се заплащат. Търговците на дребно са длъжни да ги продават на клиентите за минимум 25 куруша, което прави 8 стотинки.

Мярката е въведена с цел опазване на околната среда и намаляването на пластмасовите отпадъци, съобщават от екоминистерството в Анкара. На търговци, които не спазват предписанието и продължават да предлагат безплатни торбички, ще бъдат налагани глоби.

"Нашата цел е да намалим употребата на найлонови торбички от сегашните 440 на глава от населението на 90", се казва в съобщението на министерството. По данни на ведомството до края на 2018-та в страната са се ползвали средно по 35 милиарда торбички годишно.

Наредбата влезе в сила на 1 януари и важи за почти всички търговци на едро и на дребно, в това число супермаркети, магазини за дрехи, обувки, детски играчки, електроника и малките квартални бакалии. Изключения се допускат за по-малките пликчета без дръжки, в които се опаковат пресни хлебни изделия, плодове, зеленчуци, сирена и месни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.