1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени дешифрираха за първи път генома на застрашения Тасманийски дявол

Учени дешифрираха за първи път генома на застрашения Тасманийски дявол

Откритието може да предостави необикновен шанс за изучаване на развитието на рака при хората

Учени дешифрираха за първи път генома на застрашения Тасманийски дявол в Австралия и установиха, че смъртоносните лицеви тумори, които убиват всеки десети представител на вида, се развиват много бавно. Това означава, че е възможно да се помогне на животните, преди да изчезнат завинаги, предаде Ройтерс.

Но това не е всичко. Учените от Австралийския национален университет съобщиха, че откритието им може да помогне за изясняване на начина, по който се развиват туморите при хората. Тасманийският дявол, който стана известен благодарение на анимацията "Тас", е месоядно двуутробно животно с размерите на малко куче. Лицевият тумор унищожи голяма част от представителите на вида, които живеят на австралийския остров Тасмания от откриването му в средата на 90-те години на миналия век.

Според учените, ако не бъде намерено лечение, до няколко десетилетия видът може да изчезне. Но разшифроването на генома на Тасманийския дявол от учени, начело с Джанин Дийкин, показва, че на генетично ниво туморите се развиват много бавно, което ги прави по-лесни за изучаване, а вероятно и за лекуване, отбелязва БГНЕС.

Освен това откритието може да предостави необикновен шанс за изучаване на развитието на рака при хората, заяви Дийкин. "Ние установихме, че туморите при Тасманийския дявол се развиват бавно и можем да използваме този модел, за да изследваме туморите при хората. Целта е да забавим малко процеса на развитието на рака при хората", обясни Дийкин.

"При туморите на хората промяната се случва толкова бързо, че нямаме възможност да видим какви са механизмите. Но можем да направим това с изследването на Тасманийския дявол", допълни тя. Туморите при чудовищата се разпространяват при контакт кожа в кожа и убиват, като обезобразяват животните, които след това умират от глад или задушаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.