1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени изобретиха система за пречистване на водата

Учени изобретиха система за пречистване на водата

Прототипът използва ултравиолетовата радиация, излъчвана от Слънцето

Екип от изследователи от университета "Пардю" е изобретил прототип на система за дезинфекция на водата, която би могла да помогне на около 800 милиона души по света, които нямат достъп до чиста питейна вода, съобщават от учебното заведение, пише inews.bg.

Системата използва ултравиолетовата радиация, излъчвана от Слънцето, за да неутрализра патогенни организми във водата. Слънчевата светлина бива уловена от параболичен рефлектор и се концентрира върху UV-прозрачна тръба, през която водата тече непрекъснато. Достатъчни количества от слънчевата радиация могат да убият част от патогените и да увредят непоправимо генетичния материал на останалите, така че размножаването им да стане невъзможно. До момента за дезинфекция на водата е използвана изкуствено създадена ултравиолетова светлина.

Създателите на новата система са били мотивирани от необходимостта от разработване на практичен и евтин начин за пречистване на водата, който да се използва масово от населението в развиващите се държави. В резултат на замърсена вода хиляди деца умират всеки ден от диария и свързаната с нея дехидратация. Половината от болничните легла в света са заети от хора, които са заболели в следствие на пиене на мръсна вода.

Създадената първоначално в гаража на ръководителя на проекта проф. Ърнест Блатчли и в последствие усъвършенствана в лабораториите на университета "Пардю" система може да се сглоби от части, чиято обща цена не надвишава 100 долара, което я прави достатъчно евтина за масова употреба.

Естествената слънчева светлина е достатъчна за деактивирането на бактериите Е. коли. Въпреки това, системата трябва да бъде в състояние да убие опасни патогени, като например причинителите на холера, коремен тиф и криптоспоридиоза - паразитно заболяване, водещо до диария.

Параболичният рефлектор е направен от бързорастящото дърво, наречено пауловния. Този материал е избран, тъй като дървото расте много бързо в райони близо до екватора, където много хора нямат достъп до питейна вода.

Паралелно със системата за събиране на UV светлина проф. Блатчли работи също и върху евтина система за филтриране на вода с помощта на слоеве на пясък и чакъл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.