1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени откриха останки от най-старите растения

Учени откриха останки от най-старите растения

Фосили от най-ранните известни растения, колонизирали земната повърхност, бяха открити в Аржентина

Находката отбелязва завладяването на планетата от растенията с 10 милиона години назад и показа, че разнообразието на флората на сушата е започнало да се оформя още преди времето, от което са фосилите - 472 милиона години, предаде Би Би Си.

Става дума за елементарни растения от типа на гълъбовите очички, които нямат коренова система, съобщават учените в списание "Ню фитолъджист". Находката навежда на хипотеза, че този род растения са са родоначалниците на сухоземната растителност.

Научен екип от Департамента по палеонтология към Аржентинския университет по въпросите на снега, леда и екологическите изследвания в Мендоса набави почвените образци, в които се оказа находката. Ръководител на групата бе Клаудия Рубинщайн. Заедно с колегите си тя събра седиментни образци от Рио Капиляс в Североизточна Аржентина. После учените раградиха образците в силна киселина, като стриктно следяха да не се получи замърсяване. В резултат в от седиментите бяха изолирани фосилизирани спори от 5 различни типа растения, подобни на гълъбовите очички - примитивни растения, за които се смята, че произлизат от сладководните многоклетъчни алги.

 

Спорите са отпреди 471-473 милиона години и представят 5 различни растителни групи от видове. "Това показва вече оформящо се видово разнообразие и говори, че самото колонизиране на сушата е станало още по-рано от възрастта на нашите образци" - поясни д-р Рубинщайн. Учените направиха основателно предположение, разпространението и видовото разнообразие на растенията е започвало да се формира в началото на периода Ордовик (преди 488 - 472 млн. години) или дори още по-рано - в късния Камбрий (499 - 488 млн. години). Предишният "рекордьор" бе находка от Саудитска Арабия на 463 - 461 млн. години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.